Отборът на Спортист Своге победи с 4:2 като гост Нефтохимик в мач от 17-ия кръг на Втора лига. Иво Харизанов откри в 6-ата, а Айкут Рамадан удвои в 10-ата минута. Симеон Вешев намали за домакините в 20-ата, но Деян Христов вкара трети гол за гостите в 44-ата минута. През втората част паднаха още две попадения, като в 77-ата Октай Юсеин отново намали след точно изпълнена дузпа, но Христов вкара своя втори гол в 90-ата минута, с което оформи и крайния резултат. Срещата бе изпълнена с редица положения, като на цели пет пъти топката се отби от гредите - три удариха Спортист, а две - "шейховете". Двубоят беше под въпрос до последния момент заради неясното финансово състояние, в което се намира тимът от Бургас. 

Това беше последен двубой и за двата тима за календарната 2020 година, като Спортист остава на шестата позиция с актив от 27 точки, на две от третото място. Нефтохимик остава твърдо на последната 16-а позиция с едва 7 пункта, като бъдещето на тима във Втора лига е под сериозна заплаха.


Гостите стартираха отлично и още в шестата минута те откриха резултата. Айкут Рамадан центрира от корнер в наказателното поле, където Борислалв Христов се размина с топката, която обаче стигна до Иво Харизанов, който успя да се разпише – 0:1.

Григор Долапчиев пропусна да удвои веднага след това, тъй като нацели гредата. Минута след това Октай Юсеин пробва удар в наказателното поле, но покрай вратата на гостите.

В 9-ата минута Григор Долапчиев бе изведен отдясно в наказателното поле на Нефтохимик и стреля силно, но в аут.

60 секунди по-късно Спортист вече водеше с 2:0. Долапичев отне топката в средата на терена, защитата на домакините беше много неорентирана и допусна Рамадан да се откъсне сам срещу вратаря Петър Иванов, след което безпроблемно го преодоля за 0:2.

Високото темпо на игра продължи и веднага след гола Цветан Филипов стреля покрай вратата на Стефано Кунчев.

В 15-ата минута Долапчиев беше изведен отдясно и напредна в наказателното поле, след което стреля, но вратарят Иванов блокира.

Четири минути след това Томи Костадинов отбеляза за трети път във вратата на домакините, но попадението беше отменено заради доста спорна засада.  

Нефтохимик обаче се върна в мача секунди след това. Николай Костов центрира отдясно в наказателното поле, където Симеон Вешев успа да се измъкне от защитниците на Спортист и с глава намали – 1:2.

В 28-ата минута Костов центрира от свободен удар в наказателното поле на Спортист, където Цветан Чахов стреля с глава, но над вратата на Кунчев.

В 36-ата минута Долапчиев получи топката отдясно в половината на домакините, напредна добре, влезе в наказателното поле и стреля, но за втори път нацели лявата греда на Иванов.

Минута преди края на първата част отново Долапчиев се измъкна от защитата на „шейховете“ отдясно, след което опита да намери съотборник на втора греда, но Иванов пресече подаването. Топката обаче попадна на пътя на Деян Христов, който с красиво изпълнение направи 1:3.

Четири минути след началото на втората част Нефтохимик можеше да върне още един гол, но удар от воле на Цветан Филипов от 22 метра се отби от дясната греда на Стефано Кунчев.

Секунди след това Деян Христов бе изведе отляво и центрира в наказателното поле, където Долапчиев бе оставен само и засече топката, но покрай вратата. Веднага обаче последва грешка при изнасянето на топката от страна на домакините, която позволи отново на Долапчиев да стреля, но право във вратаря Иванов.

Две минути след това Долапчиев изведе отдясно в наказателното поле Христов, който шутира силно, но в лявата странична греда на Нефтохимик.

В 77-ата минута домакините получиха право да изпълнят дузпа, която Юсеин реализира в попадение – 2:3.

В 85-ата минута отново Юсеин имаше шанс за попадение. Той видя, че Стефано Кунчев е излязъл пред голлинията си и технично от дистанция шутира, но топката се отби от напречната греда. Резервата Димитър Балинов опита да направи добавка, но играч на гостите изчисти пред голлонията.

В последната минута от редовното време Томи Костадинов изведе отдясно Христов, който с хубав удар прати топката във вратата на домакините за крайното 2:4.  


FT / НЕФТОХИМИК – СПОРТИСТ СВОГЕ 2:4 | КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВТОРА ЛИГА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

0:1 Иво Харизанов 6'

0:2 Айкут Рамадан 10'

1:2 Симеон Вешев 20'

1:3 Деян Христов 44'

2:3 Октай Юсеин (дузпа)

2:4 Деян Христов 90'

Стартови състави на двата отбора:

НЕФТОХИМИК: 33. Петър Иванов – 14. Вълчан Чанев, 92. Галин Ташев, 6. Цветан Чахов, 21. Цветан Филипов (к), 23. Галин Димов, 10. Октай Юсеин, 11. Живко Жеков, 7. Симеон Вешев, 20. Даниел Иванов, 27. Николай Костов

Старши треньор: Николай Кръстев  

СПОРТИСТ СВОГЕ: 1. Стефано Кунчев – 4. Иво Харизанов, 80. Мартин Михайлов, 3. Борислав Христов (к), 11. Ваньо Иванов, 5. Джулио Чарлов, 22. Кристиян Кочилов, 7. Томи Костадинов, 10. Айкут Рамадан, 18. Деян Христов, 2. Григор Долапчиев

Старши треньор: Ивайло Василев

Главен съдия: Красимир Кръстев, град Шумен

Стадион: "Лазур", град Бургас