Легенди на Нефтохимик и бургаския футбол се събраха, за да отбележат 60-годишния юбилей на клуба. Специален гост беше футболист №1 на Швеция за 1999 г. Стефан Шварц, който пристигна за празненствата на Нафтата по покана на популярния футболен общественик и фен на „шейховете“ Кирил Евтимов.

Знаменитият отбор на Нефтохимик от 90-те години на ХХ век беше представен от тогавашния президент на клуба Христо Порточанов и най-успешния бургаски треньор Димитър Димитров-Херо. Присъстваха още Радостин Кишишев, Милен Георгиев, Станчо Цонев, Диян Петков, бившият вратар Любомир Шейтанов, както и Николай Кръстев, който в момента е директор на ДЮШ на Нефтохимик, а синът му Димо е капитан на втория отбор на Фиорентина.

Бившият съдия Георги Видолов също беше сред гостите. Поради различни ангажименти не успяха да присъстват и редица други футболисти от най-славния период в историята на Нефтохимик.

Срещата протече в разговори и сладки спомени за успехите на „шейховете“ през 90-те години. Бившият национал Радостин Кишишев проведе дълга раздумка със Стефан Шварц, с когото за две години се засякоха във Висшата лига на Англия – българинът като играч на Чарлтън, а Шварц като футболист на Съндърланд.

Разговори с бившия халф на „тре крунур“ проведоха още Христо Порточанов и Димитър Димитров. Диян Петков и Шварц пък коментираха престоите си в португалското първенство, където играеха съответно за Беленензеш и Бенфика.

Днес Стефан Шварц ще продължи с посещенията си във връзка с юбилея на Нефтохимик. В програмата му влиза визита на детско-юношеската школа на „шейховете“ в кв. „Изгрев“. Шведът ще посети и стадион „Лазур“, където на 14 октомври 1998 г. като играч на „тре крунур“ записа победа над България с 1:0 в европейска квалификация.

Празненствата за 60-годишният юбилей на Нефтохимик не се изчерпват само с посещението на Стефан Шварц. Програмата ще продължи и през септември, когато дори ще се проведе мач между ветераните на клуба и деца от ДЮШ на Нафтата.