Близо двеста деца взеха участие в първия футболен турнир за купа "Велиян Парушев", който беше организиран от ФК Нефтохимик с подкрепата ОС на БФС Бургас и се проведе в Спортен център „Изгрев“. В турнира се включиха 16 детски отбора от най-големите футболни школи в региона, разпределени в две възрастови групи. Малките футболисти показаха много спортни умения, спортсменство, уважение и висок дух и превърнаха събитието в истински празник на спорта. Мачовете в турнира се проведоха по правилата за футбол-5, какъвто вариант на играта практикуват момчетата в тези възрасти.

Шампион в турнира за родени през 2015 година стана отборът на Звезденбург, следван от Бургас спорт и Нефтохимик. При родените през 2016 година шампиони са Звездичка, със сребърни медали останаха Нефтохимик, а трети завършиха Звезденбург. Раздадените индивидуални награди за набор 2015 отидоха при Атанас Колев (Звезденбург) като най-добър вратар, най-добър защитник Кристиян Джендов (Нефтохимик) и най-добър нападател Златин Попов (Бургас спорт).

С индивидуални награди при родените през 2016 си тръгнаха Калоян Желязков (Звездичка) за най-добър вратар, най-добър защитник Борис Костадинов (Нефтохимик) и най-добър нападател Тео Жеков (Звезденбург).

Купите на шампионите бяха връчени от съпругата на Велиян Парушев – Марияна и дъщеря му Елиза. Всички деца получиха сладкиши и лакомства от един от спонсорите – фирмата за шоколадови и захарни изделия "Победа". ФК Нефтохимик планира да организира турнира ежегодно, а успешното първо издание е основа за по-мащабно и значимо събитие след година, амбицирани са организаторите. Те са се спрели именно на дните преди началото на учебната година, тъй като по това време първенствата в тези възрастови групи все още не са започнали.

Велиян Парушев почина на 44-годишна възраст преди 10 години – през 2013-а след дълга битка с коварно заболяване. Той играе за Нефтохимик в тогавашната "А" група пълни 10 сезона от 1992-а до 2002-а година, в които вкарва 31 гола в 139 шампионатни мача. С безкрайното си себераздаване и лоялност, демонстрирани в най-силните периоди в историята на клуба, Парушев се превръща в истинска икона за привържениците на отбора, а и на футболните фенове в Бургаския регион. Има пет мача за националния отбор на България, а след края на състезателната си кариера работи като треньор на деца и юноши с успех в другия бургаски отбор Черноморец.