Бургаският Нефтохимик празнува своя 59-ти рожден ден. Клубът е създаден на 20-ти май 1962 година.

Ето какво пишат от клуба:

Честит 59-ти рожден ден Нефтохимици! На 20 май 1962 година във вестник „Звезда“ (органът на строящия се тогава Нефтопреработвателен завод край Бургас) излиза първото съобщение за новосъздадения спортен клуб към НПЗ Бургас. 3 месеца по-късно на 1 август футболния отбор изиграва своя първи мач. Съперник е първенеца на тогаващната окръжна група-Локомотив Бургас. Срещата е изключително зрелищна и емоционална.

Зрителите виждат цели 11 гола. Отборът на завода (който все още няма официално име) губи минимално с 5:6. В последствие отбора под името „Строител“ е включен в състава на А окръжна група. В класирането на снимката са отразени първите 3 официални мача на тима. Всъщност мачовете са 2 защото отборът на Гочо Иванов е изваден и победата на Строител с 6:0 е анулирана,затова нашия отбор е с 4,а не 6 точки. Строител става първенец на групата и влиза веднага в зоните. След 2 години 1965 (само 3 след основаването си) отборът вече е член на Южната Б група. От началото на 1964 г, малко след официалното откриване на Нефтохим,отборът приема името Нефтохимик.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.