Капитанът на Нефтохимик Цветомир Цонков е едно от утвърдените бургаски футболни имена Роден е в Шумен, но същинската му кариера преминава в Бургас, където от години се е установил със семейството си. Опитният халф се завърна при „шейховете“ през зимата на 2018 г., когато тимът се подвизаваше във Втора лига. Предишният му период със зелената фланелка е през сезон 2012/2013 в А група. Той има седем изиграни сезона за Черноморец /Бургас/, защитавал е цветовете на Светкавица Търговище, Несебър, Оборище /Панагюрище/, ПФК Бургас. 
По време на подготовката за втория дял на първенството във Втора лига, вижте какво сподели капитанът на „шейховете“ пред клубния сайт.

- Коя е най-важната ти задача като капитан на Нефтохимик?
- Моята лична цел като капитан на отбора е да помогам на младите да израстват.  Да ги мотивирам с опита си. Старая се да поддържам духа на отбора преди важни мачове и да помагам да преодоляваме трудните моменти и загубите, за да не влияят психологически на играта ни. 

- Как би обобщил първия полусезон? Каква е твоята равносметка?
- При положение, че отборът беше почти изцяло променен през лятото, имахме нужда от време да се сработим. Това се случи доста по-бързо от очакваното и оценката ми за представянето ни през есенния дял е изцяло положителна. Изпълнихме целите, направихме доста добри игри, взехме си доста уроци. Имахме проблеми при гостуванията, но ги преодоляхме, което се видя в последните две гостувания, които спечелихме. Тежеше ни, че домакинстваме в Созопол, но и това се промени вече. Работихме много, независимо от трудностите и резултатът е един успешен полусезон.

- Кой е най-силният момент за теб от началото на сезона?
- Не бих могъл да определя конкретен момент. Имахме силни мачове, например този с Хебър /Пазарджик/. Много силен момент за нас беше и домакинството на Локомотив /София/, на “Efbet Арена”. Въпреки, че не успяхме да победим показахме ниво и показахме, че търсим на всяка цена победата. Ако мога да обобщя, нашата сила е в колектива. Нефтохимик е отбор във всеки смисъл на думата и това е главната причина за успехите ни до моментта. Дано на продължаваме така. 

- А има ли нещо, за което съжаляваш?
- Съжалявам единствено, че играхме в Созопол и феновете отсъстваха от стадиона по тази причина. Радвам се, че ръководството се пребори с този проблем и през пролетта ще сме си у дома. Относно мачовете ни, има такива, които можехме да спечелим, но нямахме късмет. Например мача с Ботев /Гълъбово/. Има и други, но както казах, това са уроци за нас и щом нещо се е случило съжалението вече е безсмислено, важното е да сме си взели поуките, които трябва, за да надграждаме.

- Как върви зимната подготовка? Влязохте ли вече в ритъм?
- Подготвяме се добре. Изцяло в домашни условия. Смятам, че всичко е наред, но това ще се види когато започнат мачовете. Мотивирани сме, изпълняваме изискванията на треньорите, ние самите имаме изисквания към себе си и аз вярвам, че в още в началото на втория полусезон ще се усети силата на Нефтохимик. 

- Какво трябва да се подобри в играта? Върху какво работите?
- Наблягаме върху подобрението на фаза защита, но това не означава, че пренебрегваме другите компоненти. Важно е да надграждаме на всички нива, дори върху личностностните си качества. 

- До момента отборът е изпълнил максимума от поставените цели? Ще успее ли да запази този резултат и да го надгради?
- Желанието на момчетата, на терньорите и на ръководството е да продължим да се развиваме и да постигнем още по-добри резултати през пролетния полусезон. Изпълнимо е, стига да не губим мотивацията си и да имаме нужното спокойствие и доверие в нас.

- Скоро ще положиш изпит за треньорски C лиценз. Този път ли си си избрал като продължение на кариерата ти?
- Определено е нещо, което ми е интересно и което харесвам. Времето ще покаже дали ще ми стане професия, не си правя големи планове, но защо не. Целият ми живот до сега е свързан с футбола, трудно ще се откажа от него, а треньорството е вариант, при който ще продължа да се занимавам с футбол. Ще мога да предавам на по-младите това, което аз мога и знам, което е чудесно. Треньорството е достойна за уважение професия.

- Натрупа опит, помагайки на треньора на набор 2012 - Венелин Петков. Какво научи за работата с деца и какви трудности срещна?
- Да, така е, много полезно ми беше. Научих, че работата с деца е много трудна и същевременно много приятна. Усетих реалната отговорност при работата с деца, защото от теб зависи какво ще научат, правилно ли ще го разберат и до колко ще го усвоят. Треньорът трябва да е много добре подготвен като футболен специалист и педагог, защото всяка негова грешка ще се отрази на децата сега или в последствие.

- Какви са перспективите пред детско-юношеския футбол в България, според теб?
- Аз не виждам положението толкова трагично. Виждам, че има много деца, които играят футбол и обичат играта. Родителите също разбират колко е важно децата им да спортуват. Имаме проблеми с базите, с кадрите, с финансирането, но хубавото е, че вече се говори много за тези проблеми на всички нива, което означава, че стъпка по сртъпка ще започнат да се решават.

- На финала да се върнем към Нефтохимик и предстоящия пролетен дял на Втора лига. Каква е прогнозата ти за класирането след края на сеона?
- Знам, че очакванията към нас вече са завишени. Пак казвам, че ние самите имаме по-големи очаквания към себе си. Отборите, които в момента са над нас обаче са не по-малко мотивирани и битката няма да е лесна. Аз ще заложа реалистичната прогноза, че ще запазим шестото място, но при всички положения ще се борим за по-висока позиция. Дано да се случи, не е невъзможно!